5 razloga zbog kojih nas mačke čine zdravijima

Prijateljstvo i međusobna briga ljudi i mačaka traje već vekovima. Ali, prema poslednjim naučnim istraživanjima, ove umiljate životinje svojim društvom poboljšavaju vlasnikovo zdravlje. Saznajte pet načina kako mačke deluju na kvalitet vašeg života.

1. Osnažuju srce
Zbog svoje mirne prirode, mačke deluju relaksirajuće na ljude i smanjuju im stres. Ovo, naravno, dovodi do manjih srčanih napora. Tako je Univerzitet u Minesoti dokazalo da vlasnici mačaka imaju i do 40 posto manju šansu da dobiju srčani udar, a 30 posto manju za neke druge srčane bolesti. Isto tako, osobe koje su prošle težak kardiološki zahvat imaju veće šanse za preživljavanje ako im društvo pravi mačka.

2. Pomažu pri povezivanju
Rezultati francuskih naučnika pokazuju da mačke u ljudima povećavaju koncentraciju oksitocina, hormona koji se izlučuje kad smo okruženi prijateljima i ljubavnim partnerima. Oksitocin se oslobađa posredstvom dodira, pa milovanje mačke nužno utiče na njegov nivo u ljudskom telu.

Osobe s blagim autizmom pokazale su povećanu komunikativnost i lakše povezivanje s drugima, ukoliko su se neposredno pre družile sa mačijim svetom.

3. Pojačavaju imunološki sastav
Mačke su zaigrane životinje koje često znaju da nasmeju svoje vlasnike. Bilo da love same sebi rep, ili oštre kandže na tepihu, sa svojim komičnim ponašanjem održavaju ljude oko sebe u dobrom raspoloženju. Prema istraživanju kalifornijskog Univerziteta Loma Linda, smeh i veselje mogu podići nivo imunoglobulinskih proteina za 14 posto.

4. Lakše dišemo uz njih
Nekoliko nordijskih istraživanja povezalo je da deca izložena mačkama imaju manju šansu za razvijanje respiratornih alergija. Životinje podstiču razvoj prirodnog imunološkog sastava, zbog kojeg je moguće čak i odupreti se astmi u kasnijem životu.

5. Psihološki nas rasterećuju
Kao i mnogi drugi ljubimci, mačke pomažu pri oporavku od stresnih iskustava. Prema studiji iz Velike Britanije, osobe koje su se suočile s tragičnim gubitkom partnera pokazale su veću stabilnost ukoliko su imale životinjskog stanara. Ljubimci pružaju neverbalnu društvenu potporu, te smanjuju osećaj usamljenosti. Mnoge osobe razgovaraju sa svojim ljubimcima, tvrdeći da ih bolje razumeju od ostatka ljudskog roda.

Izvor: prva