Istezala sam se 10 minuta svaki dan: Neočekivane promjene su nastupile nakon mjesec dana!

Istezala sam mišiće svakoga dana i nakon mjesec dana sam primijetila potpuno neočekivane promjene!

Još od satova tjelesnog u osnovnoj školi slušamo koliko je istezanje dobro za nas, ali to ne shvaćamo ozbiljno.

Već u dvadesetim godinama leđa nas počinju boljeti, ali kako za taj problem nema lijeka potrebno je da sami nađemo ono što nam najviše odgovara.

Tako je jedna žena odlučila napraviti jedan eksperiment i mjesec dana je radila vježbe istezanja po 10 minuta svakoga dana. A mi vam prenosimo vam njeno iskustvo:

“Odlučila sam da vježbe istezanja budu moja svakodnevna rutina 30 dana. Istezala sam mišiće po 10 minuta svakoga dana i nakon mjesec dana sam primijetila potpuno neočekivane promjene:

Moja dnevna rutina istezanja je izgledala ovako:

Savijanje glave do koljena: Sjednite na pod s ispruženom desnom nogom, a lijevom savijenom u koljenu dok vam stopalo dodiruje unutrašnju butinu desne noge. Savijajte se na desnu stranu dok ne dohvatite ispruženo stopalo s obje ruke. Držite tako 60 sekundi pa zamijenite noge.

Žaba poza: Sjedite na pod sa stopalima ispod stražnjice i raširenim koljenima. Držite stopala na podu, podignite stražnjicu i uz pomoću ruku se istegnite prema naprijed koliko god možete. Neka vam se noge razdvajaju sve dok ne osjetite zatezanje u butinama. Držite tako 2 minute.

Kobra poza: Lezite na stomak. Ispružite noge, a ruke stavite ispod ramena. Podignite gornji dio tijela tako da ispravite laktove. Držite tako 2 minute.

Pas koji gleda na dole: Postavite ruke i stopala na pod u širini ramena. Držite ispravljene ruke i noge cijelo vrijeme i izdržite tako 2 minute.

Istezanje kičme u sjedećem položaju: Sjedite na pod i ispružite obje noge ispred vas. Savijte lijevo koljeno i stavite na njega desni lakat. Stavite lijevu nogu na pod i pogledajte preko lijevog ramena. Držite tako minut pa promijenite stranu.

Ovo su promjene koje sam primijetila:

Počela sam spavati bolje

Bol u leđima nije bio moj jedni problem prije eksperimenta. Također sam imala probleme sa spavanjem koji su me iritirali. Insomnija, poteškoće sa spavanjem, osjećaj umora čim ustanem – sve sam to dobro poznavala. Ali nisam baš očekivala da će mi istezanje pomoći da imam bolji san.

Ispostavilo se da istezanje prije odlaska u krevet može opustiti mišiće i osloboditi me noćnih grčeva. Kada vas ništa ne uznemirava tijekom noći, kvaliteta sna se poboljšava i osjećate se mnogo svježije ujutro. Nema više čaja od kamilice za mene, istezanje je najbolji lijek!

Napokon sam osjetila svoje tijelo

Naravno, istezanje je savršen način da dobijete odlično tijelo. Ali to nije poanta ovdje. Za mene, vježbe istezanja su postale način da vratim svoje tijelo nazad.

Kada sjedite za stolom cijeli dan, doslovno ne osjećate noge na putu kući s posla. Tako je bilo za mene. Ali kada sam se počela istezati, shvatila sam da je mom tijelu potrebna moja pažnja više nego što sam mislila. Ova bolja svijest o tijelu koja se razvila kao posljedica istezanja, omogućila mi je da se nastavim istezati na pametniji način, radeći na tim mišićima koji su bili slabiji i mnogo napetiji.

Osjećam se manje tromo

Nekada sam imala problema da ostanem budna tijekom svog dugog radnog dana. Oko sredine popodneva, osjećala sam se tako tromo i letargično da sam jedino mogla pokušati smisliti mjesto gdje mogu sigurno spavati, dok je moj šef bio zauzet drugim stvarima.

Istezanje za radnim stolom 10 minuta dnevno pomoglo mi je da značajno povećam razinu energije. Više se ne osjećam lijenom. Naprotiv, moja produktivnost na poslu se poboljšala i čak sam usvojila naviku šetnje tijekom pauze za ručak. Zbogom mom podnevnom umoru!

Nestao mi je bol u leđima

Konstantan bol u leđima je i bio razlog za ovaj eksperiment. Stalno sam slušala kako istezanje pomaže da se izliječi i spriječi bol u leđima jer tako ojačavamo mišiće. Iznenađujuće ovo je bila istina.

Kao netko tko je stalno sjedio i tko nema vremena da odradi cijeli trening tijekom dana, morala sam izabrati nešto što će smanjiti napetost u leđima i vratiti pokretljivost mojim mišićima stražnjice bez oduzimanja previše vremena. Ispostavilo se da je istezanje savršen izbor.

Nakon mjesec dana rađenja vježbi istezanja, napokon se osjećam olakšano – i više nema bola. Osim toga, moji mišići su postali jači i nema više čvorova u mojim ramenima.

Laboratorijski rezultati su mi se poboljšali

Neke studije su pokazale da vježbe istezanja također pomažu da se smanji kolesterol i održava razinu glukoze u krvi tako što sprečavaju otvrdnjavanje arterija i povećavaju protok krvi do svih unutrašnjih organa. Odlučila sam i ovo dokazati.

Prije eksperimenta, nisam mnogo marila za svoje zdravlje. Nedostatak redovnog vježbanja, loše navike u prehrani i sjedilački načina života – sve je to doprinijelo visokoj razini kolesterola i šećera. Međutim, mnogo mi je pomoglo istezanje na dnevnoj bazi – rezultati mojih testova krvi su se vratili u normalu.

Koordinacija mi se popravila

“Istezanje može spriječiti stezanje mišića i može vratiti vašem tijelu osjećaj ravnoteže”, ovo sam pročitala prije mjesec dana. Pa, ne mogu reći da sam u prošlosti imala neke probleme s koordinacijom – ako sjedite mirno u stolici tijekom cijelog dana, ne morate imati savršen osjećaj ravnoteže, zar ne?

Međutim, osjetila sam da nešto nije u redu kada sam prije nekoliko godina pokušala voziti bicikl. Jednostavno nisam mogla održati bicikl u ravnoteži, cijelo vrijeme sam se iznova i iznova oslanjala na noge. Danas ne mogu razumjeti zašto mi je tako lak zadatak bio tako težak i ponosna sam što mogu reći da sam konačno pokazala gravitaciji tko je gazda!

Osjećam manje stresa

Kada doživite stres, postoji velika šansa da su vaši mišići napeti. To se zove psihosomatika. Teoretski, ovo zvuči prilično razumno, ali nikada ne bih pomislila da istezanje zaista radi bolje od bilo kojeg sedativa.

Već sam spomenula da se moja produktivnost na poslu poboljšala. Ali to se nije dogodilo samo zbog povećanja energije. Istezanje mi je pomoglo da smirim um i vratim osjećaj blagostanja. Ova mentalna smirenost mi je pomogla da se osjećam opušteno i da radim s čistim umom, bez ikakvih dosadnih ili negativnih misli.

Više ne osjećam da mi je stalno hladno

Vjerojatno znate da istezanje povećava dotok krvi u mišićno tkivo. Međutim, ja osobno nisam imala pojma da će se ovo odnositi ne samo na moje mišiće, već i na sve moje unutrašnje organe i dijelove tijela.

Bez mnogo kretanja, stalno mi je bilo hladno, posebno na rukama i nogama. Sve što sam pokušavala kako bih se ugrijala nije djelovalo na duge staze – dlanovi su mi stalno bili ledeni.

Rutina istezanja mi je pomogla da povećam transport kisika i krv bogatu hranljivim materijama kroz cijelo tijelo. Sada, bolja cirkulacija mi pomaže da održim normalnu temperaturu u svim dijelovima tijela i to na prirodan način.”

stil.kurir