Istinski dobar čovjek ne vrijeđa, ne iskorištava, ne sramoti druge

Diplome na zidovima vas ne čine boljom osobom. Ne nauče vas dobroti i ljubaznošću, ne jamče vam humanost. Ne čine vas osjetljivima, ne uče vas kako biti empatični i zasigurno vam ne daju odgoja, karaktera i obrazovanja. Nisu odgovorni za vaše vrijednosti, vaše ideale, način na koji vidite i pristupate stvarima.

Diplome na zidu vas ne odvlače od kompleksa, nesigurnosti i svakog emocionalnog kompleksa koji nosite. Ne mogu vas magično učiniti progresivnim, osloboditi vas predrasuda i pružiti vam prednost liberala.

Nisu dokaz da vam je duša čista, oči otvorene i da je vaš put ispravan. Nijedan papir ne može vas učiniti nečim što niste, nešto što niste uzeli od obitelji ili svog okruženja. Nešto čemu niste težili postati, radeći na svom karakteru. Nikakav mentalni preokret ne dolazi kroz pet godina za stolovima, kroz noći preko otvorenih knjiga ili zbog profesionalnog ili društvenog položaja.

Dobrota i ljubaznost su vaša specijalnost u temi. To je vaše profesionalno usavršavanje. To je trud vašeg studija i beskrajni sati koji ste posvetili osiguravanju profesionalizma. Morate biti ponosni na njih!

Obrazovanje je moć i ima moć u sebi. Međutim, socijalno obrazovanje je nešto drugo. Socijalno obrazovana osoba ne mora imati sveučilišnu diplomu i doktorat.

Uistinu kultiviran čovjek možda je čovjek u susjedstvu. On je taj koji u svojoj duši ima sunce i cvijeće. On je gospodar svih velikih slova. On je čovjek koji zna voljeti i biti voljen. To je čovjek koji ne vrijeđa, ne iskorištava, ne sramoti druge. On je čovjek koji se u svom ponašanju ističe među mnoštvom.

Izvor: pozitivanstav.com