Karmički dugovi: Kako ih stvaramo i otplaćujemo

Što je s prošlom karmom i kako ona djeluje na nas? Tu imamo 3 mogućnosti:

1. Otplatiti svoje karmičke dugove nesvjesno uz mnogo patnje. Zakon karme kaže da će se svaki dug prije ili kasnije naplatiti, jer u svemiru postoji savršeno knjigovodstvo.

2. Možete preoblikovati svoju otplatu karmičkog duga u ugodniji doživljaj. To radite tako da se pitate što možete naučiti iz toga što vam se dešava i na koji način možete uporabiti to iskustvo za dobro drugih ljudi. Ja sam to učinila po pitanju svog karcinoma.

Obzirom da sam zdrava i živa već 6,5 godina od dijagnoze koja nije zvučala blagonaklono, očito i u mom slučaju zakon otplate karmičkog duga djeluje.

Ne samo da sam otplatila svoj karmički dug, nego sam iskoristila taj događaj da iz njega stvorim novu i pozitivnu karmu (život sam okrenula iz temelja i živim ispunjen i sretan život o kakvom sam ranije samo sanjala).

Da vam olakšam putokaz kroz jednostavniju otplatu karmičkog duga navesti ću čime si ju sve možete olakšati:

opraštanjem – svakome tko mi čini bol ili patnju

davanjem podrške osobi koja nam čini patnju ili nepravdu

činjenje dobra drugim ljudima, gledati ih pozitivnima

opažanjem sebe

duhovnom službom

vjerom u Boga

3. Karmu možete transcendirati, odnosno postati neovisni od nje. To znači da održavate osjećaj duha, a što se postiže redovnim vježbanjem meditacije. Na taj put se malo njih odvaži, jer zahtijeva veliku predanost i vjeru.

Karmički račun može biti pozitivan (ugodan život), negativan (neugodan život) i neutralan (uzvišena ljudska bića). Karmički račun smo stvorili s:

1. Umom – negativni karmički račun znači da smo „uzgajali“ negativne misli o sebi i drugima (ne možemo o drugima misliti dobro ako o sebi ne mislimo), a negativne misli su rastrošne jer kradu našu energiju. Divljanjima uma smo stvorili negativan karmički konto pa se u idućem životu rađamo sa mentalnim bolestima ili ne pronalazimo mira, zadovoljstva, radosti i jasnoće uma. Zapitajmo se kakve misli mislimo i imamo li utjecaja na svoje misli ili im dozvoljavamo da divljaju bez naše kontrole.

2. Tijelom – negativni karmički račun stvaramo ako zanemarujemo potrebe tijela ili ga forsiramo, zbog čega se razboljevamo. Stoga se zapitajmo kakvu hranu unosimo u svoje tijelo, koliko se rekreiramo i održavamo ga u dobroj formi, koliko spavamo, koliko slušamo signale svog tijela, peremo li ga redovito, unosimo li u njega nikotin, drogu i jesmo li razvili bilo kakvu ovisničku naviku? Prirodno stanje je zdravlje, a svaka bolest ukazuje na to da smo prekrišili duhovni zakon i njegovu ravnotežu.

3. Sa osobama, odnosima – odnosi mogu biti uzroci najljepših trenutaka u životu, ali i ropstvo i duboka patnja. Nije slučaj u kakvoj se obitelji rodi dijete. Disfunkcionalne obitelji, te bilo kakva patnja ili robovanje u odnosima govori o tome čime smo u prošlosti napunili svoj karmički račun.

4. Sa novcem i materijalnim posjedovanjem – negativna materijalna karma nastaje ukoliko nam je novac bio svrha života i ukoliko smo ga tražili od drugih zato što nismo imali osjećaj da ga sami možemo zaraditi. Pitajte se kakva vam je trenutna materijalna karma i od ovog trenutka je počnite mijenjati kroz mijenjanje svog odnosa prema novcu i materijalnom.

5. Sa vremenom – ako nikad nemamo dovoljno vremena, stalno kasnimo, osjećamo se u kaosu, znači da smo na svoj karmički konto stavili osjećaje nepoštivanja sebe i drugih. To je rezultat djelovanja tipa:

budem, budem (kad se samo sjetim koliko sam to puta rekla svojoj mami)

sutra ću

možda

Vrijeme ne možemo vratiti, jedini trenutak kojeg imamo je ovaj sada. Ovog trenutka otplaćujemo svoju karmu i svjesno odlučujemo na koji način ćemo ju otplatiti i čime ćemo nadalje puniti svoj karmički račun. Mi smo sami stvorili taj račun i mi ga jedini možemo i podmiriti.

Idućih tjedan dana primjenjujte u praksi zakon karme tako što ćete:

1. U svakom trenutku donositi svjesne izbore tako da ste potpuno svjesni sadašnjeg trenutka

2. Prilikom odabira akcije zapitati ćete se 2 pitanja:

kakve su posljedice moga izbora?

hoće li taj izbor donijeti sreću i ispunjenje meni i svima koji će biti pod njegovim utjecajem?

3. Tražite vodstvo svog srca kroz upravljanjem osjećajem udobnosti ili neudobnosti.

Sretno Vam bilo.

Bojana Benović

osobnisvemir.wordpress.com

Izvor: atma