Smanjuje depresiju, sprječava stres, snižava tlak… ZAGRLJAJ I SVE NJEGOVE DOBRE STRANE

Zagrljaj je najljepši, najtopliji i najjednostavniji način da iskažemo emocije prema ljudima koje volimo.  U čvrsto priljubljenom odnosu dva tijela, luče se neki hormoni, koji čine da se vaš duh i vaše tijelo rehabilituju na najbolji moguči način.

Evo nekih blagotvornih dejstava  zagrljaja, zbog kojih ćete se još rađe prepuštati zagrljajima svakodnevno:

1. Smanjuje depresiju

Čvrst zagrljaj od nekoliko sekundi podstiče izlučivanje dopamina i serotonina koje nazivamo hormonima sreće jer trenutno mijenjaju raspoloženje na bolje, prenosi portal Ljepota i zdravlje.

2. Sprječava stres

Kada nekoga dotaknete, vaš mozak šalje signale nadbubrežnim žlijezdama da odmore i uspore, što direktno utiče na smanjenje proizvodnje kortizola, zbog čega se osjećate manje tjeskobno i zabrinuto.

3. Snižava pritisak

Snažno grljenje također podstiče izlučivanje oksitocina. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do značajnog pada krvnog pritiska u tijelu, što ima pozitivan učinak na srce i cijeli kardiovaskularni sistem.

4. Poboljšava imunitet

Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imunološki sistem i grade otpornost tijela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako učinkovit kao šumeća tableta multivitamina.

5. Smanjuje bol

Oksitocin je prirodan analgetik koji smanjuje bol u bilo kojem dijelu tijela. Zato se osjećate dobro dok ste privijeni uz svog partnera.

6. Emotivno povezuje

Najočigledniji razlog za dijeljenje zagrljaja jeste emotivna povezanost sa partnerom, djecom ili prijateljima. Zagrljaj je snažna emotivna spona zbog koje ćete se osjećati voljeno i zaštićeno.Osim što smiruju i utiču na zdravlje, zagrljaji čine da se osjećamo voljeno, zato neizostavno svakog dana nekoga zagrlite, probudite osmijeh na tuđim licima i zadržite svoj!

Izvor: hayat