Znanstvenici potvrdili: Rad prije 10 ujutro usporediv je s mučenjem

Dr. Paul Kelley, vodeći znanstvenik na Sveučilištu Oxford, potvrdio je ono što svi koji rade, studiraju ili idu u školu u jutarnjoj smjeni osjećaju na vlastitoj koži — rad prije 10 sati ujutro je s mučenjem.

Istraživanje koje je proveo utvrdilo je da tjeranje na rad prije 10 sati čini zaposlenike iscrpljenima, podložnima stresu i bolesti.

Ne možemo promijeniti naš cirkadijski ritam

Naime, ljudski cirkadijski ritam mlađih od 55 godina potpuno je neprilagođen standardnoj smjeni od 9 do 7 ili od 8 do 16, javlja Men’s Health, prenosi Index.

Nedostatak sna jednako je štetan za ljudsko fizičko i duševno, odnosno emocionalno zdravlje, upozorava dr. Kelley. “Vaš život i vaše srce imaju različite uzorke, a vi ih tražite da se pomaknu za dva do tri sata. Ovo je međunarodni problem. Svi pate bez potrebe.”

Dr. Paul objašnjava i da se cirkadijski ritam ne može izmijeniti navikavanjem organizma: “Ne možemo promijeniti naš 24-satni ritam. Ne možete se naučiti da se dignete u određeno vrijeme. Vaše tijelo bit će prilagođeno sunčevom svjetlu, a vi toga niste svjesni, jer njega detektira hipotalamus, ne očni vid.”

Cirkadijski ritam je svojevrsni biološki sat, odnosno genetski programirani ciklus koji regulira našu moždanu aktivnost, nivo energije, proizvodnju hormona i percepciju vremena, među ostalim. Cirkadijski ritam posebno je važan za uzorke spavanja i hranjenja kako kod ljudi, tako i kod ostalih životinja, piše Science Daily.

“Tinejdžerima nedostaje dva do tri sata sna svake noći”

Nastupajući na Britanskom znanstvenom festivalu, Paul je upozorio da “imamo društvo koje pati od nedostatka sna” i dodao: “Nedostatak sna jednak je torturi.”

Učenici nisu izuzeti iz ovog problema, dapače: “Tinejdžerima nedostaje dva do tri sata sna svake noći, što ima kumulativni efekt. Ovo se ne može kontrolirati, u smislu da ne možemo mijenjati svoje uzorke spavanja.”

Znanstveni tim s Oxforda predvodi projekt Teensleep, koji ima za cilj uvesti početak nastave u školama u 10 ujutro, obrazovati učenike o kvaliteti sna i mjeriti eventualne pozitivne učinke. “Fokusiramo se na obrazovanje jer je njega najlakše promijeniti”, objašnjava dr. Paul.

Hampton Court House prva je škola koja je uvela promjene. Od ove školske godine, učenici šestog razreda počinju s nastavom u 13.30. “Zasad dobro ide”, komentira ravnatelj Guy Holloway, koji je uvjeren da će se pozitivni rezultati vidjeti do kraja godine – i ne samo na ispitima.

Izvor